Cytrusy – dlaczego warto po nie sięgać?

Lubimy je, bo są smaczne, orzeźwiające i wnoszą do naszej kuchni nieco egzotyki. Jednak sięgając po cytrusy, powinniśmy mieć głównie na względzie to, jakie właściwości zdrowotne w sobie skrywają.

Czy cytrusy są rzeczywiście takie zdrowe?

Według specjalistów tak, ponieważ to właśnie one są najlepszym źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia witamin. Ponadto udowodniono, że niektóre cytrusy, dzięki swojemu naturalnemu składowi, mogą nas uchronić przed rozwojem licznych schorzeń cywilizacyjnych, takich jak chociażby choroby nowotworowe. Stanowią one również bogate źródło cennych flawonoidów, które m.in. wzmacniają nasze naczynia krwionośne. W ten sposób z kolei stanowią barierę ochronną przed zawałem serce czy udarem mózgu.

Najbardziej popularne cytrusy na rynku i ich wpływ na nasze zdrowie

Na cytrusy składa się ogromna liczba gatunków owoców. Jednak na naszym rynku najbardziej popularne z nich to: grejpfrut, limonka, cytryna, pomarańcze, pomelo oraz cytryna. Sprawdźmy, jakie korzyści dla naszego zdrowia może przynieść włączenie ich do diety na stałe lub tylko od czasu do czasu.

Grejpfrut

Dość rzadko ląduje w naszym koszyku głównie przez swój specyficzny gorzkawy posmak. Jednak jego częste spożywanie może przyczynić się między innymi do poprawy naszego wzroku. Wzmacnia on również funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Ponadto dba o nasze serce, ponieważ znajduje się w nim całkiem sporo potasu. Istnieją również badania, według których grejpfruty mogą uchronić nas przed chorobami nowotworowymi: żołądka, prostaty czy szyjki macicy. Przegryzanie pestek grejpfruta może nas z kolei uchronić przed…wrzodami żołądka.

Pomarańcza

Jego słodki smak oraz orzeźwiające działania sprawiają, że bardzo chętnie po niego sięgamy. Zwłaszcza w postaci soku. To doskonale, ponieważ jest w nim sporo witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy, ale również sprzyja odbudowie włókien kolagenowych, ważnych dla zachowania sprawnych stawów oraz…młodego wyglądu.

Jego czerwona odmiana z kolei to skarbnica likopenu. Jest to związek, który chroni nas przez chorobami nowotworowymi: piersi i prostaty.

Mandarynka

To cytrus, który uwielbiają nasze pociechy. To również dobra wiadomość, gdyż mandarynka zawiera w swoim składzie dużo karotenoidów dbających o zdrowi naszych oczu. Ponadto sprzyjają one walce o szczupłą sylwetkę. Są też zalecane w diecie profilaktycznej w cukrzycy i miażdżycy. Według niektórych badań, dzięki zawartości niektórych antyoksydantów, chroni nasz organizm przed niszczycielskim wpływem i działaniem wolnych rodników. Tym samym powoduje, że stajemy się odporniejsi na choroby nowotworowe.

Cytryna

Najchętniej dodajemy ją do gorącej herbaty. To spory błąd, ponieważ tym sposobem pozbawiamy ją większości zdrowotnych właściwości. Co takiego zawdzięczamy cytrynie? Otóż cytrusy te zawierają w swoim składzie rutynę zapobiegającej utracie cennej dla nas witaminy C. W ten sposób cytryna chroni nas przed infekcjami. Wspomaga ona również procesy detoksykacyjne organizmu. Spożywanie cytryny może uchronić nas przed chorobami nowotworowymi, głównie takich organów jak: wątroba, żołądek czy płuca.

Limonka

Zazwyczaj kojarzona z…drinkami. Jednak świetnie komponuje się także z awokado. Skropiona sokiem z niej surówka czy kurczak zyskują z kolei na wyjątkowym smaku. Jednak prócz walorów smakowych posiada ona również liczne właściwości prozdrowotne. Oto kilka z nich. Sok z tego owocu wspomaga funkcje wątroby. Niszczy wolne rodniki, dzięki czemu wspomaga organizm w walce z nowotworami. Limonka chroni również przed chorobami układu sercowo – naczyniowego. Sok z limonki odkwasza organizm, dzięki czemu możemy uniknąć wielu przykrych objawów zakwaszenia jak bóle stawów, migrena, nawet stany obniżonego nastroju. Istnieją badania, według których ten cytrus ma korzystny wpływ na układ nerwowy, dzięki czemu łatwiej nam walczyć z depresją, bezsennością czy nerwicą.

Pomelo

To wyjątkowe połączenie czerwonej pomarańczy i grejpfruta, mimo to nie jest tak cierpkie w smaku. Pomelo wykazuje działanie zasadotwórcze. Dzięki temu wspiera oczyszczanie organizmu. Ponadto likwiduje dolegliwości typu zgaga czy refluks żołądkowy. Pomelo to największe cytrusy, stąd też posiadają one najwięcej witaminy C, która jak już wiemy chroni naszą odporność. Ponadto pomelo dostarcza nam sporo potasu, chroni również serce oraz działa pomocniczo przy chorobach układu krążenia. Miąższ tego owocu działa też ochronnie na tętnice żylne, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Aby rzeczywiście cytrusy mogły wesprzeć nasze zdrowie, nie powinniśmy usuwać białej otoczki znajdującej się tuż pod skórką. Dlaczego? Chociaż wyraźnie zmienia ona smak owoców, czyniąc je lekko gorzkimi, to właśnie w niej znajduje się najwięcej ważnych dla naszego zdrowia związków. Musimy też pamiętać, żeby owoców tych – głównie chodzi o sok z nich – nie łączyć z żadnymi lekami, gdyż osłabiają ich działanie. Ponadto, jeśli zależy nam na zatrzymaniu zdrowotnych właściwości cytrusów, powinniśmy spożywać je na surowo w ramach przekąski czy deseru.