Fajny pomysł na szybki i zdrowy obiad czyli pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Pierś z kurczaka to bardzo wdzięczny materiał, jeśli chodzi o szybkie obiady. Smakuje każdemu, a przy tym można ją serwować z dowolnymi dodatkami na przykład takimi jak sos kurkowy…

Idealne mięso na szybki obiad

Moje pierwsze skojarzenie z pojęciem „szybki obiad” to kurczak, a ściślej mówiąc pierś z kurczaka. Dlaczego? Bo stosunkowo łatwo poddaje się obróbce termicznej. Można je serwować na tysiąc różnych sposobów – gotowane, smażone, pieczone. Smakuje zarówno na ciepło – w roli dania głównego. Ale i na zimno – jako przystawka z dipem czy sosem lub składnik lekkiej sałatki. Najlepiej, gdy mięso będzie pochodziło z dobrego źródła, jak na przykład firma Zagrodowy. Nabywając kurczaka od tego wytwórcy zyskujesz gwarancję, że jest to mięso wolne od GMO, antybiotyków czy sztucznych dodatków. Zagrodowy to również gwarancja, że mięso pochodzi z kurczaków wolno rosnących, czyli żywionych w sposób naturalny.

Pierś z kurczaka w sosie kurkowym – potrzebne składniki

Podstawę dania stanowią oczywiście kurki oraz pojedyncze piersi z kurczaka. Przygotuj sobie także mąkę i śmietanę na sos oraz przyprawy – czyli czosnek, sól i pieprz. Jeśli zależy Ci na ekstra wersji fit – to do zagęszczenia sosu użyj mąki z ciecierzycy. Potrzebne będą Ci jeszcze olej lub oliwa oraz masło. Kurczaka możesz podać z ryżem lub kaszą. Jeśli nie lubisz takich dodatków, to możesz sięgnąć też po pieczywo. A tutaj znajdziesz dokładną instrukcję, jak przygotować to proste i smaczne danie krok po kroku.

Daj znać w komentarzu czy Ci smakowało 🙂

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *