Gotowanie na parze – dlaczego jest takie zdrowe?

Wśród wielu znanych technik obróbki żywności, gotowanie na parze cieszy się największym uznaniem wśród dietetyków. Przyjrzyjmy się zaletom tej metody oraz sprawdźmy, jakie akcesoria i sprzęt będą nam potrzebne.

Zalety gotowania na parze

Dzięki gotowaniu na parze składniki naszych potraw zachowują swój kolor, walory smakowe i zapachowe, a przede wszystkim właściwości zdrowotne.

Każdy, kto przynajmniej raz miał styczność z jedzeniem gotowanym na parze, docenia przede wszystkim jego intensywny smak oraz silny aromat. Uwagę zwraca także żywy kolor potraw. Wszystko to jest możliwe, ponieważ w czasie gotowania poszczególne produkty nie nasiąkają wodą, z którą nie mają styczności. Ponadto gotowanie na parze oznacza również oszczędność czasu. Nie musimy się także martwić o to, czy nie przesolimy przygotowanego dania, ponieważ dodatek tej przyprawy jest tu całkowicie zbędny. Jeśli rzadko gościmy w kuchni to, decydując się na tę metodę, mamy gwarancję, że nic nie przypalimy. Musimy tylko zadbać o odpowiednią ilość wody, która będzie nam dostarczać pary. Jeśli jesteście ciekawi, jak wygląda w praktyce takie gotowanie na parze, zajrzyjcie TUTAJ, a wszystko stanie się jasne.

Gotowanie na parze a nasze zdrowie

Gotowanie na parze w kuchni ze zdrowych składników
Gotowanie na parze to szybki i prosty sposób na pyszne, pełnowartościowe dania dla każdego.

Gotowanie na parze posiada jeszcze jedną niekwestionowaną zaletę – ma niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pozwala do minimum zredukować użycie soli, która jak wiadomo, w nadmiarze jest dość szkodliwa, gdyż m.in. zaburza gospodarkę elektrolitową. Po drugie gotowanie tą metodą pozwala też ograniczyć ilość tłuszczu, który przyczynia się znacznie do podwyższenia cholesterolu, szkodzi też wątrobie i wpływa negatywnie na naszą wagę. Gotowanie na parze pozwala też na zatrzymanie cennych minerałów i witamin w produktach. W ten sposób mamy szansę przygotować nie tylko bardzo smaczny posiłek, ale przede wszystkim pełnowartościowy. Dlatego też ta metoda sprawdza się doskonale w przypadku przyrządzania jedzenia dla najmłodszych, osób w podeszłym wieku czy rekonwalescentów.

Niezbędne akcesoria do gotowania na parze

Aby móc przyrządzać potrawy w ten sposób, musimy wyposażyć się w odpowiednie akcesoria. Do gotowania na parze przydatne są parowary klasyczne i elektryczne oraz kombiwary – naczynia do podgrzewania i opiekania dań również przy pomocy pary, jednak najważniejsze naczynie do gotowania na parze to wysoki garnek. Najlepiej z podwójnym dnem, co pozwoli na równomierne emitowanie pary. Jeśli zdecydujemy się, by kupić profesjonalne garnki, takie jakie oferuje chociażby firma Philipiak, będziemy mogli cieszyć się z kilku ważnych udogodnień, takich jak specjalny termometr mocowany na pokrywie garnka. Pozwala on kontrolować w pełni proces gotowania. Drugie to pokrywa typu Skraplacz pary. Nietypowa konstrukcja sprawia, że gotowanie przebiega szybciej i to w bardziej efektywny sposób. Na stronie producenta, czyli TUTAJ znajdziecie propozycje innych naczyń, niezbędnych do zdrowego gotowania. Będziecie mogli także obejrzeć z bliska, jak wygląda taki garnek.