Grzyby – instrukcja bezpiecznego obchodzenia się z nimi

Dość przyjazna w tym roku aura jesienna spowodowała prawdziwy wysyp grzybów. To powoduje, że chętnie ich poszukujemy. Nie każdy jednak wie, jak się z nimi prawidłowo obchodzić. I nie chodzi tu jedynie o zasady bezpiecznego zbierania. Niebezpieczne dla naszego zdrowia bywają również grzyby jadalne. Zaskoczeni? Już spieszymy z wyjaśnieniami.

Najważniejsza zasada – nie znasz = nie zbieraj!

Nieznane gatunki grzybów lepiej pozostawić na swoim miejscu.

Wbrew pozorom ta oczywista zasada bywa przez wielu amatorów grzybobrania lekceważona. To z kolei bywa przyczyną poważnych zatruć. Niektóre mogą nawet doprowadzić do śmierci. Jeżeli znaleziony przez nas grzyb jedynie z wyglądu przypomina jadalny gatunek, ale nie mamy co do tego absolutnej pewności, lepiej dla nas, jeśli go pozostawimy w miejscu znalezienia. Niepolecane są również grzyby bardzo młode, gdyż ich wygląd może nas skutecznie zmylić.

Grzyby – 3 zasady bezpiecznego obchodzenia się z nimi

Grzyby choć bywają niezwykle smaczne, nie powinno się ich podawać małym dzieciom i zwierzętom.

Grzybobranie to przyjemny, a niekiedy i bardzo satysfakcjonujący rodzaj aktywności. Zanim jednak ruszymy w las, poznajmy kilka zasad bezpiecznego obchodzenia się z grzybami. To ważne, zwłaszcza jeśli wybieramy się na nie po raz pierwszy. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

Grzybów nie wolno podawać zwierzętom ani dzieciom poniżej 10 roku życia.

W obu przypadkach może się to zakończyć dla nich tragicznie. Grzyby są ciężkostrawne I delikatny układ pokarmowy zarówno naszych pociech, jak i pupili może sobie z nimi nie poradzić.

Grzybów nie należy zbierać do plastikowych reklamówek i pojemników.

Szczególnie jeśli mamy do pokonania dłuższą trasę. Dlaczego? Plastik utrudnia grzybom oddychanie i powoduje, że pod wpływem wydzielanego przez nie ciepła, zawarta w nich cholina zmienia się w trującą neurynę. Najlepiej, jeśli umieścimy je w przewiewnych koszach lub torbach.

Nie próbuj grzybów, by ocenić, czy są jadalne.

Laikom może się wydawać, że jeśli grzyb jest niesmaczny, to z automatu jest trujący. Wtedy często, zamiast sprawdzić w atlasie, jaki to gatunek…próbują czy da się je zjeść. To najprostsza droga do zatrucia grzybami. O tym, że do niego doszło, mogą świadczyć takie objawy, jak: biegunka, wymioty, bóle głowy, a nawet zaburzenia neurologiczne.