Jaką kawę wybrać do ekspresu?

Nie od dziś wiadomo, że sekret parzenia dobrej kawy z ekspresu zależy przede wszystkim od jakości samego urządzenia, a w znacznie mniejszym stopniu na finalny efekt wpływa rodzaj i jakość zastosowanych ziaren. Cóż bowiem z tego, że zaopatrzymy się w najwyższej klasy kawę ziarnistą, jeśli nasz ekspres może osiągnąć ledwie kilka barów ciśnienia?

ekspres 1Dla wielu osób jedynym słusznym rozwiązaniem jest automatyczny ekspres do kawy i trudno odmówić logiki takiemu podejściu – znakomita większość urządzeń dostępnych na rynku to ekspresy dobrej jakości, zdolne do zaparzenia kawy pod ciśnieniem kilkunastu bar, co z reguły wystarcza, by wydobyć ze świeżo zmielonych ziaren kawowca pełnię ich smaku i aromatu. Niektóre ekspresy automatyczne potrafią zaparzyć nawet kawę mieloną, ale zawsze trzeba zwrócić uwagę, by kupować w takim przypadku kawę mieloną odpowiadającą naszym preferencjom (np. jeśli lubimy espresso, powinniśmy zaopatrywać się w grubiej zmieloną kawę).

ekspres 2Coraz popularniejszą alternatywą dla automatycznych ekspresów do kawy są ekspresy kapsułkowe, które również zaparzają kawę pod wysokim ciśnieniem (kilkanaście bar to norma), ale nie trzeba się dodatkowo przejmować mieleniem ziaren czy spienieniem mleka do białej kawy – trzeba jedynie włożyć do ekspresu odpowiednie kapsułki.

Są oczywiście również i inne opcje, z których każda ma swych zagorzałych zwolenników oraz przeciwników, warto jednak pamiętać o jednej sprawie – niezależnie od preferowanego sposobu parzenia czy wariantu kawy, którą lubimy najbardziej, pijmy kawę z umiarem, bo wypłukuje z organizmu niezbędny do jego prawidłowego działania magnez, bez którego szybko się dekoncentrujemy i łatwiej wpadamy w gniew…

źródła obrazków: kopikatha.com, www.caffeineinformer.com, www.alchemycoffee.net