Kurczak w parmezanie – klasyczny i dla smakoszy

Nie masz pomysłu na obiad, a tradycyjne filety drobiowe w panierce już Ci się przejadły? Koniecznie wypróbuj jak smakuje kurczak w parmezanie. Sprawdź, jak go przygotować i z czym najlepiej podawać.

Dlaczego parmezan?

Bo to ser, który prócz wyjątkowego smaku posiada też wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Przybliżę Ci klika z nich:

  • bogate źródło białka – ważnego budulca większości narządów i tkanek, a także składnika istotnego dla naszej odporności;
  • bogactwo wapnia – cennego przede wszystkim dla naszych kości i zębów;
  • spora zawartość witaminy A – cennej dla naszych oczu.

Wersja dla smakoszy…

czyli kurczak w parmezanie z dodatkiem sosu śliwkowo-goździkowego, to danie, które wymaga trochę czasu, ale nie jest trudne. Aby je przygotować potrzebujesz prócz parmezanu następujących składników: cały kurczak, przyprawa do kurczaka ulubionej firmy, sól i pieprz oraz miękkie masło. Na sos składają się: suszone śliwki, goździki, mała cebula, wino z ciemnych winogron, wywar z kurczaka oraz śmietanka kremówka. Dokładne instrukcje, jak przygotować to danie znajdziesz tutaj. Takiego kurczaka możesz podać na przykład z żółtym ryżem (czyli ryż i carry lub kurkuma).

Klasyka…

czyli coś dla niecierpliwych i ceniących proste dania i rozwiązania kulinarne. Do przygotowania tej wersji potrzebne będą Ci prócz parmezanu – filety z kurczaka, jajko, sól, pieprz oraz bułka tarta (względnie mąka orkiszowa lub owsiana). Jajko łączysz z solą i pieprzem. W drugiej miseczce – parmezan i bułkę/mąkę. Następnie moczysz filety w jajku i obtaczasz w panierce. Wrzucasz na rozgrzaną patelnię i smażysz po obu stronach. Możesz też wrzucić filety do piekarnika – to wersja dla miłośników „odchudzonych” dań. Taki kurczak w parmezanie najlepiej zaserwować z sałatą i ziemniakami lub ryżem.

To, która wersja przemawia do Ciebie bardziej lub na jaką się zdecydujesz – zależy tylko od Ciebie.

Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *