Naturalni sprzymierzeńcy odporności

Wrzesień oznacza dla naszego systemu odpornościowego wzmożoną aktywność. Warto ją wspomóc sięgając zarówno po suplementy diety, jak i niektóre naturalne produkty. Oto trzy najbardziej skuteczne.

Czosnek

Profilaktycznie należy dziennie spożywać 1-2 ząbki czosnku. Najlepiej wcześniej je rozgnieść i pozostawić na kilka chwil. W ten sposób allicyna się aktywuje. Z kolei olejek eteryczny o silnym zapachu, posiada właściwości udrażniające i dezynfekujące drogi oddechowe.

Tymianek

Ta popularna kuchenna przyprawa pobudza układ odpornościowy do aktywności.

Tymianek zawiera w swoim składzie tymol, karwakrol i cymol, które niszczą także bakterie i wirusy powodujące infekcje.

Fermentowane przetwory mleczne

Jogurt naturalny,  także kefir i maślanka to skuteczna broń przeciw infekcjom, gdyż posiada w swoim składzie bakteriobójczy kwas mlekowy.

W ich składzie znajduje się również lizozym – białko hamujące rozwój patogenów. Najbardziej efektywnie działające przetwory mleczne to takie, które zawierają żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *