Naturalni sprzymierzeńcy odporności

Wrzesień oznacza dla naszego systemu odpornościowego wzmożoną aktywność. Warto ją wspomóc sięgając zarówno po suplementy diety, jak i niektóre naturalne produkty. Oto trzy najbardziej skuteczne.

Czosnek

Profilaktycznie należy dziennie spożywać 1-2 ząbki czosnku. Najlepiej wcześniej je rozgnieść i pozostawić na kilka chwil. W ten sposób allicyna się aktywuje. Z kolei olejek eteryczny o silnym zapachu, posiada właściwości udrażniające i dezynfekujące drogi oddechowe.

Tymianek

Ta popularna kuchenna przyprawa pobudza układ odpornościowy do aktywności.

Tymianek zawiera w swoim składzie tymol, karwakrol i cymol, które niszczą także bakterie i wirusy powodujące infekcje.

Fermentowane przetwory mleczne

Jogurt naturalny,  także kefir i maślanka to skuteczna broń przeciw infekcjom, gdyż posiada w swoim składzie bakteriobójczy kwas mlekowy.

W ich składzie znajduje się również lizozym – białko hamujące rozwój patogenów. Najbardziej efektywnie działające przetwory mleczne to takie, które zawierają żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus.