Nieznane właściwości …. pieczarki

Są niedrogie i dostępne praktycznie przez cały rok. Smakują na tyle delikatnie, że możesz je wykorzystywać w kuchni do woli. Ale czy wiesz, że ten niepozorny grzybek kryje w sobie liczne zdrowotne właściwości?

Co potrafi zwykła pieczarka?

Jedną z bardziej cennych – zwłaszcza teraz w okresie jesienno – zimowym – korzyści ze spożywania pieczarek jest ich wzmacniające działanie na układ odpornościowy. Udowodnili to amerykańscy naukowcy, którzy wykryli w jej składzie polisacharydy odpowiedzialne m.in. za produkcję przeciwciał. Aby móc się o tym przekonać należy zajadać codziennie przynajmniej 100g pieczarek. Ale na tym nie koniec zdrowotnych właściwości pieczarki. Służą one tym z nas, którzy są na diecie, gdyż są niskokaloryczne, ale za to posiadają sporo błonnika, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na dłużej. To z kolei zapobiega niebezpiecznemu dla naszej figury podjadaniu. Naukowcy twierdzą również, że pieczarki chronią nas przed chorobami nowotworowymi (głównie jest to rak piersi oraz prostaty). Te niepozorne grzybki są też w stanie obronić nas przed atakiem wolnych rodników, a także mają zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi. W ten sposób spada u nas ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Pieczarki są też pomocne jeśli chodzi o profilaktykę cukrzycy. Mają bowiem zdolność regulacji poziomu insuliny we krwi.

Jak zatem widzisz, chcąc zadbać o swoje zdrowie w miarę kompleksowo wcale nie musisz sięgać po bardzo drogie produkty określane jako super-food. Takie same masz praktycznie na wyciągnięcie ręki i to dużo taniej.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *