Poznaj produkty, które utrudniają walkę z potem.

Pocimy się wszyscy. Jedni mniej – inni bardziej, ale największy problem stanowi nie ilość, a zapach, jaki wydziela nasz pot. Zobacz, jaki wpływ na to zjawisko, ma Twoje menu.

Czego lepiej nie jeść latem?

Za oknem lato w pełni, a to oznacza, że na salony wkracza nasz największy wróg – pot. Możemy z nim walczyć na wiele sposobów: dezodorantami, antyperspirantami czy chociażby tabletkami ziołowymi. Jeśli jednak nie wyeliminujemy z diety pewnych składników – albo przynajmniej nie zredukujemy ilości ich spożywania – walka z naszym przeciwnikiem może okazać się mało efektowna. To co jemy może nie tylko wzmagać potliwość, ale również wpływać na nadmierne wydzielanie brzydkiego zapachu naszego potu. Oto lista produktów, które – chociaż zdrowe – mogą utrudnić nasze potyczki z potem:

  • kasze: gryczana i jaglana;
  • mięso: jagnięcina, baranina, dziczyzna, wieprzowina;
  • tłuste ryby i owoce morza;
  • czerwone wino;
  • warzywa: pietruszka, seler, koper włoski, chrzan;
  • produkty zakwaszające organizm (wpływają na zapach potu): ryby, drób, jaja, tłuszcz, cukier, produkty zbożowe, kawa, alkohol;
  • rozgrzewające przyprawy: imbir, cynamon, pieprz, curry, kurkuma, ziele angielskie;
  • warzywa wydzielające związki siarki: cebula, czosnek, szczypiorek, por, kapusta, kalarepka, rzepa, brukselka, brokuły.

Jakie produkty pomagają w walce z potem?

Jeśli chcesz wyeliminować brzydki zapach potu lub skutecznie zwalczyć nadpotliwość sięgaj częściej po:

  • produkty odkwaszające typu: jogurt, kefir, maślanka, świeże owoce;
  • przyprawy: bazylia, mięta;
  • minimum 2 litry wody dziennie;
  • warzywa zielone np.: sałata, roszponka, szpinak.

Dodatkowo warto wspomóc się ziołami. Przez dwa tygodnie należy pić po szklance naparu z szałwii – dwa razy dziennie lub przez miesiąc szklanka naparu z pokrzywy dwa razy dziennie.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *