Te produkty wyrzuć z kuchni, a poczujesz się lepiej!

Jeśli nawet nie podejmujesz decyzji o odchudzaniu to warto – wraz z nadchodzącą wiosną – dokonać odświeżenia w swojej kuchni. Po co? Dla zdrowia, ale przede wszystkim dla lepszego samopoczucia. Zobacz, czego się najlepiej pozbyć.

Biały i rafinowany cukier

Chociaż wydaje się to trudne, nie oznacza niewykonalnego. Wystarczy, że usuniesz z lodówki: słodycze (zwłaszcza batoniki i ciastka, w których dodatkowo stosowany jest wysoce szkodliwy olej palmowy czyli utwardzony tłuszcz roślinny); kisiel; gotowe płatki śniadaniowe; budynie, jogurty owocowe, serki smakowe itp.. A co w zamian? Sięgaj po owoce – także te suszone, mrożone i liofilizowane i zdrowe odpowiedniki cukru, jak miód (z wyłączeniem sztucznego), stewia czy ksylitol.

Konserwanty

Zawierają je przede wszystkim pakowane wędliny oraz wszelkiego rodzaju serki topione. Są niezdrowe, ponieważ jedzone regularnie przyczyniają się do nadciśnienia, chorób układu sercowo-naczynowego, niestrawności oraz nadwagi. Sięgaj raczej po wędzone mięso, wędliny ręcznie wyrabiane lub naucz się przygotowywać je w domu. Chleb możesz zawsze posmarować naturalnym jogurtem z dodatkiem ziół.

Produkty „fit” i „light”

Chociaż wydają się zdrową alternatywą dla słodyczy wcale takie nie są. Dostarczają zbyt dużej liczby węglowodanów. Przyzwyczajają do jedzenia emocjonalnego. W ich składzie znajdziemy więcej tłuszczu. Czym je zastąpić? Naucz się przygotowywać zdrowe przekąski – jak na przykład frytki czy chipsy z warzyw. Sięgaj też po surowe warzywa i owoce. Jako przekąski wykorzystuj orzechy, ziarna słonecznika czy dyni.

Biała mąka

Oznacza to rezygnację z kasz, makaronów, jasnego pieczywa, klusek. Dlaczego? Ponieważ zakwaszają organizm. Sycą na krótko. Powodują senność i uczucie znużenia. W zamian za to wybieraj pieczywo razowe, pieczywo na zakwasie. W codziennym użytku niech królują u Ciebie mąki razowe czyli owsiana, orkiszowa, żytnia, gryczana czy żytnia. Tradycyjny makaron zastąp żytnim lub wyrabiany z pszenicy durum lub brązowym ryżem bądź kaszami: gryczaną, orkiszową, jęczmienną czy krakowską. Wszystkie te produkty posiadają potrzebne dla utrzymania organizmu w dobrej kondycji witaminy oraz minerały. Stanowią też wsparcie dla układu trawiennego.

*Photo by Angele  J from Pexels https://www.pexels.com/photo/food-healthy-wood-table-128402/

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *