Sposoby na przesoloną zupę

Nawet najbardziej wprawionym w sztuce kulinarnej zdarza się przesolić zupę. Co wtedy? Można ją wylać, ale wcześniej warto wypróbować któryś (lub wszystkie kolejno) z poniższych sposobów na jej ocalenie.

Dodaj wody

To najprostsze i najszybsze rozwiązanie, które zniweluje przykry przesolony smak naszej potrawy. Niestety im więcej wody dodamy, tym bardziej wzrasta ryzyko, że zupa straci dodatkowo swoje pozostałe walory, jak kolor, smak czy aromat.

Użyj śmietany lub jogurtu naturalnego

Lekko kwaskowy smak tych dodatków pozwoli skutecznie zneutralizować smak soli. Dodatkowo może sprawić, że zupa zyska na gęstości, a tym samym na sytości. Wzbogacimy też jej ogólny smak.

Wrzuć dwa surowe ziemniaki

Do gotującej się zupy włóż obrane, pokrojone w grubsze plastry ziemniaki. Warzywa w trakcie gotowania wyciągną nadmiar soli z zupy. Aby tak się stało – pogotuj je ok. 10 minut. Jeśli nie lubisz marnować żywności mocno słone ziemniaki możesz połączyć z dowolnymi warzywami, jajkiem i mąką. Przygotujesz w ten sposób smaczne warzywne kotlety. Pamiętaj tylko, by już ich nie solić 🙂 .

Użyj ryżu w woreczku

Ta metoda da taki sam rezultat, jak ziemniak. Ryż należy również gotować w zupie przez ok. 10 minut.

Dodaj surowe białko

Oddziel białko od żółtka i wrzuć je – bez ubijania – do zupy. Białko ścinając się będzie wchłaniało sól. Po ścięciu zbierz je cedzakiem i gotowe.

Sięgnij po więcej warzyw

Jeśli żadna z powyższych metod nie zadziałała, możesz jeszcze dodać do zupy marchewkę lub inne warzywa przekrojone na pół. Im więcej tym lepiej. Zupa zmieni nieco smak, ale na pewno nie będzie czuć w niej jedynie soli.