Co Ty wiesz o Tłustym Czwartku?

Tłusty Czwartek to „święto” ruchome. Przypada zawsze na ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Rozpoczyna też ostatni tydzień karnawału. Większość z nas ogranicza wiedzę na jego temat do … zakupu i zjedzenia przynajmniej jednego pączka. Zobaczcie, czego nie wiecie o tym święcie.

Kiedy to się zaczęło?

Obchody Tłustego Czwartku sięgają czasów pogańskich i związane były z żegnaniem zimy, a witaniem wiosny. W tym czasie mieszkańcy wiosek hucznie się bawili. Był to również dzień, w którym wolno było jeść do syta, a nawet się przejadać.

Jak się wtedy bawiono?

Na stołach królowały tłuste potrawy oraz piło się naprawdę dużo alkoholu. Jako zagryzkę podawano pączki, ale nieco inne niż te, które znamy dzisiaj. Wyrabiane były one z tradycyjnego ciasta chlebowego, a ich nadzienie stanowiły: słonina i boczek lub mięso.

Nieco zmodyfikowana tradycja

Pączki ze słodkim nadzieniem pojawiły się w Polsce w XVI wieku. Wtedy też niektóre z nich nadziewano migdałami lub orzechami. Osoba, która znalazła takiego pączka „z niespodzianką” mogła być pewna, że będzie się jej dobrze wiodło w interesach i mieć nadzieję na szczęśliwą miłość. Po dziś dzień istnieje przesąd, że kto nie zje przynajmniej jednego pączka w Tłusty Czwartek zaprzepaszcza swoją szansę na szczęście i powodzenie…

Ciekawostka …

Pączki cieszą się dobrą sławą na całym świecie. Nie powinno więc dziwić, że ich producenci prześcigają się w wymyślaniu rodzajów nadzienia. Dla przykładu w USA można spotkać pączki o smaku dyni lub hamburgera. W krajach azjatyckich są to pączki czosnkowe, fasolowe czy dość pikantne wasabi.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *